Duizend uitdagingen

1.000 heuvels...   1.000 uitdagingen...
1.000 problemen... 1.000 oplossingen

Rwanda

moeders_lachend

Oude en nieuwe benamingen in Rwanda

sinds 2003

Kigali

Butare

Byumba

Cyangugu

Gikongoro

Gisenyi

Gitarama

Kibungo

Kibuye

Ruhengeri

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

Kigali

Huye

Gicumbi

Rusizi

Nyamagabe

Rubavu

Muhanga

Ngoma

Karongi

Musanze

Rwandese provincies en hoofdsteden

Province du Nord -  Byumba


Province du Sud - Nyanza


Province de l'Est - Rwamagana


Province de l'Ouest - Karongi


Ville de Kigali -  Kigali

Rwanda
1.000 uitdagingen

1.000 oplossingen
1.000 glimlachen

Rwanda heeft weinig natuurlijke rijkdommen en tot op vandaag is de economie vooral gestoeld op overlevingslandbouw met eenvoudige werktuigen en technieken. Naar schatting 90% van de actieve bevolking in Rwanda werkt als boer. Aan de andere kant heeft Rwanda een vruchtbaar ecosysteem dat echter de bevolkingsgroei niet kan bijhouden waardoor import van voeding noodzakelijk is. De voornaamste landbouwgewassen zijn matoke (groene bananen), (zoete) aardappelen, bonen, maniok, tarwe en maïs.


De industriële sector is vrij klein en maakt 17,6% van het BNP uit (2017) waarbij de mijnindustrie (mineralen) erg belangrijk is, met toepassingen in tal van elektronische en communicatieapparaten zoals mobiele telefoons. Elektriciteitstekorten, conflicten in buurlanden en een gebrek aan een goeie transportinfrastructuur blijven een handicap voor de ontwikkeling van de privésector.

De dienstensector is, na een recessie in de jaren 2000, terug opgeklommen naar de grootste sector van het land met een bijdrage van 51,5% aan het BNP (2017). Het bank- en financiewezen, de klein- en groothandel, transport, hotels en restaurants zijn enkele van de belangrijke motoren.


De overheid heeft ook een gunstig fiscaal regime doorgevoerd en zet in op onderwijs, infrastructuur en zowel buitenlandse- als binnenlandse investeringen om armoede terug te dringen. Dit is ook te zien in de cijfers: in 2015 leefde 39% van de bevolking onder de armoedegrens terwijl dat in 2006 nog 57% bedroeg. Het spreekt voor zich dat er nog veel werk aan de winkel is en dat armoede een grote uitdaging blijft voor Rwanda.

Eén van de strategieën om de status van een midden-inkomensland te bereiken, is het inzetten op informatie- en communicatietechnologieën.

Daarnaast bouwt Rwanda zogenaamde ‘Special Economic Zones’ uit: zones te vergelijken met industrieparken waar ondernemingen genieten van fiscale, sociale en economische maatregelen.

Deze zones zijn erop gericht investeringen uit alle sectoren (maar specifiek uit de agro business, handel en logistieke sector, informatie- en communicatiesector, de mijnbouw en bouwsector) aan te trekken om zo economische groei te bewerkstelligen.


Rwanda een land in volle ontwikkeling!

  • Ik hoef de stok die me bij het lopen hielp niet weg te gooien omdat ik nu een betere heb gevonden,
    de eerste draagt immers al een stuk van mijn geschiedenis.